Sakk

TÍZ VÁROS A MAGYAR SAKKOZÁSÉRT PROGRAM”

SZENT GELLÉRT KUPA RAPID SAKKBAJNOKSÁG A SOMOGY VÁRMEGYEI VERSENYSOROZAT 5. FORDULÓJA

 A tabi Szent Gellért Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda június hónapban ünnepli 30 éves fennállását, melyről nagyszabású ünnepségsorozattal szeretnénk megemlékezni. Az iskolában mindig működött sakkszakkör Tóth Istvánné Margó néni és Mihalecz Attila oktató segítségével.

   2021 óta a szakkörre járók létszáma folyamatosan növekedett, így Lódi László oktató is segítette a gyerekek fejlődését. Tanítványaink számára egyre több versenylehetőség nyílt meg, hiszen Laci bácsi a Tolna vármegyei sakkéletben is nagy szerepet tölt be. Jelenleg -heti egy alkalommal-, egyedül oktatja több mint 30 diákját, a haladó korcsoport számára pedig további magánórákat is ad.

 Iskolánkban kiemelkedő szerepet tölt be ez a sportág, hiszen számos olyan fejlesztő hatása van, melyek a tanulás során is beépülhetnek a mindennapokba. Többek között a koncentrációképesség növekedését, emlékezetet, önfegyelmet időbeosztást és szabálykövetést fejleszt. A gyerekek megtanulják, hogy minden lépésüknek következménye van: a megtett lépésre kapnak egy választ is. Kutatások igazolják, hogy az e sportágban elmélyülők emlékezete, vizuális memóriája jobb, mint a nem sakkozóké.

A 2024. február 17-én megrendezett Szent Gellért kupán a kezdő korcsoporttól a felnőttekig 81 fő képviseltette magát, iskolánk növendékei közül számos érmet, kupát és oklevelet vihettek haza. Hasonlóképpen így van ez a környékbeli versenyeken is, ahol mindig büszkék lehetünk valakire, aki az első 3 hely valamelyikén végez.

Az iskolai sakkélet fellendítése nem valósulhatott volna meg a támogató szülők nélkül: felváltva, önköltségen visszük a gyerekeket a versenyekre, vigyázunk rájuk, és szurkolunk a sikereikért. A diákok számára névre szóló egyenpólót készíttettünk, ezzel is a közösségi érzést erősítjük bennük.

Fontosnak tartom, hogy Tabon is helyt kapjon egy ilyen szintű verseny: szeretnénk mi is lehetőséget teremteni a sportág népszerűsítésére, és -nem utolsó sorban-, célunk, hogy minél többen kipróbálhassák magukat versenyhelyzetben. A következő meghatározó verseny márciusban az egyéni megyei diákolimpia, Balatonlellén lesz, majd a csapatversenynek Balatonföldvár ad otthont.

Hálás vagyok Lódi Laci bácsinak, aki felkarolta az ide járó tanítványainkat, hiszen óriási fejlődésen mennek keresztül a gyerekek. Köszönettel tartozom minden támogatásért a szülőknek is.

   Bízom benne, hogy egyre többen kedvelik meg a sakkozást, mellette ki is tartanak azért, hogy minél több tudást szerezzenek, valamint új barátságokra tegyenek szert a sakkozók világában.

                                                                                              Nagy-Kálsecz Mariann

                                                                                                          főigazgató

Tab, 2024. február 21.